190

අද ලියන්න හිතුනේ කට්ටියගේ ඉල්ලිමක්  පිට visa (subclass 190) එහෙමත් නැත්තනම් State sponsorship visa ගැන. මොකද  Skilled Independent visa (subclass 189)  විසා එක වගේ නෙවෙයි. ඉක්මනින් process වෙන ඉක්මනින් ඔසී එන්න පුළුවන් විස එකක් තමයි 190 විසා එක.
මේකේ තියෙන ලොකුම දේ තමයි  අපිට ලකුණු 60 ගන්න  මදිව ඉන්නවා නම් තව ලකණු 5 ක් මේ  sponsorship එක  නිසා ලැබෙන  එක.

මේකෙන් ගොඩක් වැඩ ගන්නේ ඔසී වල ඉගෙන ගන්න ආපු ළමයි. එක්කෝ වෙන රටක  ජොබ් එකක් කරලා අවුරුදු 3ක පලපුරුද පෙන්නන කල් ඒ රටේ (ලංකාවේ උනත් )  ඉන්නේ නැතුව ඔසී එන්න ඕනා අය එහෙමත් නැත්නම් ඔසී වල work විසා එකකින් ආපු අය. සමහර වෙලාවට IELTS each 7 ගන්න අපහසු අයත් පලපුරුද්ද තියෙන අය  ලකුණ 60 හදාගන්නත් පාවිච්චි කරනවා
තවත් එකකක් තමයි SOL  එකේ නැති රැකියාවක් උනත් CSOL එකේ තියෙනවා නම් ඔසී වල කොහේ හරි ප්‍රාන්ත ආණ්ඩුවකින් sponsorship අරන් ස්ථිර පදිංචිය ගන්න පුළුවන් වීම.
හැබැයි මේ විසා එකක් ගත්තොත් ඒ ගන්න කෙනා සහ එයාගේ පවුලේ අය අවුරුදු දෙකක් අර sponsorship එක දුන්න ප්‍රාන්තේ ජිවත් වෙන්න ඕනා, එයාලට වැඩ කරන්න ඕනා කියන එක. එක නීතියක් නෙවෙයි එකට කියන්නේ moral obligation  කියලා. මොකද අපි   sponsorship ඉල්ලනකොට අපිට ප්‍රාන්ත ආණ්ඩුවට ලියන්න වෙනවා අපි අපි එහෙ ඉන්න කැමති ඇයි අපි එහෙටම එන්නේ මොකද කියලා ප්‍රාන්තෙකින්  අරන් අපි කැමති ප්‍රාන්තෙක ජිවත් වෙන්න ගියොත් (අර මුල් අවුරදු දෙක ඉන්නේ නැතුව)  ඔයාලා කවදාහරි ඔසී citizenship  එක ඉල්ලනකොට එක නොදී ඉන්න පුළුවන් එයාලට  moral obligation සපුරා නැහැ කියලා. ඉතිං කවදා හරි කට්ට කන්න වෙන එකේ මම නම් කියන්නේ ආපු මුල්ම අවුරුදු දෙක තමන්ගේ අවංක භාවය පෙන්නලා ඒ ප්‍රනතේ ම ජිවත් වෙන එක හොදයි කියලා. සමහර විශේෂ අවස්ථාවලදී ටිකකාලෙකින් sponsorship දීපු ප්‍රාන්තෙන් කැමැත්තෙන්ම ඔනා ප්‍රාන්තෙකට යන්න අවසර දෙන අවස්ථා නැතුවමත් නොවෙයි.

මේ sponsorship එක States සහ Territories අනුව වෙනස් වෙනවා. පහල තියෙන්නේ එක එක ප්‍රාන්ත වල රැකියා ලැයිස්තු

මේවා ගෙන් Northern Territory  සහ Tasmania   කියන දෙකේම ලොකු විශේෂයක් තියෙනවා එයාලගේම කියලා ලැයිස්තුවක් තිබුනත් එකේ නැති එත් CSOL එකේ තියෙන රැකියාවක් නම්, එයාලා කැමති ඕනා කෙනෙක්ට  sponsorship එකක් දෙන්න ලැස්තියි. එයාලට ඔප්පු කරන්න ඕනා අපි ඇවිත් ඒ ප්‍රාන්තේ ම  ඉන්නවා ඇවිත් රැකියාවක් හොයාගෙන ඉන්න කැමති කියලා.අනික  moral obligation  කියලා කියන්නේ ත් මේකේ කොටසක් ඉතිං මේ වගේ දේවල් වලට තමයි migration consultant කෙනෙක්  එහෙමත් නැත්තම් migration lawyer කෙනෙක් ගේ උදවු ඕනා වෙන්නේ.

මේ මොන ප්රාන්තෙකට ගියත් එකේ අනිවා අවුරදු 2ක් ඉන්නවා ආවාට පස්සේ අපිට රස්සාවක් හොයා ගන්න පුළුවන් කියලා අපි ඒ ආණ්ඩුවට ඔප්පු කරන්න ඕනා එහෙම කරලා   sponsorship එක දෙන්න කියලා ඉල්ලීමක් කලාම අපේ  ඉල්ලීම අවංකයි කියලා එයාලට පිලිගන්න පුළුවන් නම් එයාලා අපිට  sponsorship එක දෙනවා මේ හැම එකක්ම කරන්න තියෙන්නේ online අර මම උඩ දාපු ලින්ක් වල ඒවා කරන හැටි තියෙනවා.

හරි sponsorship එක ලැබුනා කියමුකෝ දැන් අපි SkillSelect එකට ගිහින් EOI එක submit කරලා බලන් ඉන්න ඕනා විසා එක දාන්න කියනකන්
මේ හැම දේකදිම ලකුණු 60 සහ ඉංග්‍රීසි අවශ්‍යතාවයන් සපුරන්න ඕනා අනිවාර්යෙන්ම

වෙනත් ලිපියකින් හමුවෙමු.

Posted in subclass | Leave a comment

189-190

ගොඩක් අයගේ හීනයක් තමයි ඔසී ස්ථිර පදිංචිය ගන්න එක, එකේදී වැදගත් වෙන ප්‍රදානම දෙයක් තමයි SOL එහෙමත් නැත්නම් Skilled Occupations List කියන එක සහ  CSOL එහෙමත් නැත්නම්  Consolidated Sponsored Occupations List.  මේ දෙකෙන්  SOL එක හැම අවුරුද්දකම ජූලි පලවෙනිදා වෙනස් කරනවා. එදාට තියෙන රැකියාවක් අයින් කරන්නත් නැති එකක් ඇතුලත් කරන්නත් පුළුවන් වගේම CSOL   එක ප්‍රාන්ත ආණ්ඩුවෙන් ආණ්ඩුවට එයාලගේ රැකියා ඉල්ලුම තියෙන විදිහ අනුව වෙනස් වෙනවා. ඒ ගැන පසුවට කතා කරමු.

ඔබ Student visa එකක ආවත් ඔබේ බලා පොරොත්තුව ඔසී වල ස්ථිර පදිංචිය අරං නවතින්න නම්,  මේ දෙක හොදින් හදාරන්නම වෙනවා. මේ දෙකේ තියෙන රැකියාවල් සදහා තමයි ස්ථිර පදිංචිය ගන්න පුළුවන් වෙන්නේ.

මොකක්ද මේ SOL කියන්නේ ?
ඔබ ස්වාධීනව ස්ථිර පදිංචිය ඉල්ලනවා නම් ඔබට වැදගත් වෙන්නේ Skilled Occupations List එක තමයි. මොකද මේකේ තියෙන රැකියාවක් Skilled occupation කරනවා නම් හෝ කිරීමට බලා පොලොරෝත්තුව ඉගෙන ගන්නවා නම් තමයි ඔබට ස්වාධීනව ස්ථිර පදිංචිය හෝ තාවකාලිකව පදිංචිය ඉල්ලන්න පුළුවන් වෙන්නේ.

එහිදී ඔබට ලකුණු 60ක් අවම ගන්න වෙනවා. ඒ ලකුණු ගණනය කරන්න පුළුවන් විදිහ මෙන්න මේකේ තියෙනවා. Online Points Test for Skilled Migration

අපි උදාහරණයක් ගමු.

  • ඔබට වයස අවුරුදු 30ක් නම් ඔබට ලකුණු 30ක් ලැබෙනවා
  • ඔබට ඔසී වල පිළිගත්තු උපාධියක් තිබෙනවා නම් ලකුණු 15ක් ලැබෙනවා
    • උදාහරණයක් හැටියට  UCSC එකේ  BIT කියලා හිතමු.
  • ඒ වගේම හොද ඉංග්‍රීසි දැනුමක් තියෙනවා නම් එකේදී ලකුණු 10 ගන්න පුළුවන්
    • IELTS: 7+ in each component; or
    • OET: B pass in each component; or
    • PTE Academic: 65+ in each component; or
    • Cambridge (CAE): 185+ in each component; or
    • TOEFL iBT: 24 in Listening, 24 Reading, 27 Writing, 23 Speaking
  • දැන් ඔබට ලකුණු 55ක් තියෙනවා තව 5ක් පමණයි අවශ්‍යය එකේදී ඔබට ඔබගේ උපාධියෙන් පස්සේ ( BIT සහතිකේ ලැබුණ දිනයේ සිට)  අවම අවුරුදු තුනක පළපුරුද්ද  තියෙනවා නම් හෝ ඔබ ඔසී වල අවම අවුරුදු දෙකක් පුර්ණ කාලීනව ඉගෙන ගෙන තියෙනවා නම් තව ලකුණු 5ක් ගන්න පුළුවන්.

හරි මේ ළකුනු 60 ගත්තා කියමුකෝ දැන් කොහොමද විසා ගන්නේ ?

ඔබට හොඳ කියවා තෙරුම් ගැනීමේ හැකියාවක් තියෙයි, නම් වියදම් අඩුම විදිහ තමයි තනියම ඉල්ලුම් කරන එක. හැබැයි පොඩි හරි සැකයක් තියෙනවා නම් සල්ලි ටිකක් වියදම් උනත් සංක්‍රමණ උපදේශකයෙකුගේ සහය පතන එක වඩාත්ම පලදායි වෙන්නත් පුළුවන්. කවුරු කොහොම කලත් වර්තමානයේ ස්ථිර පදිංචිය ඉල්ලන්න නම් SkillSelect එකට ගිහින් EOI එකක් (Expression Of Interest) සබ්මිට් කරන්නම වෙනවා.
ඔක්කොම එකම ලිපියකින් කියන්නත් බැහැනේ නේද ?

Posted in Visa | Tagged | 4 Comments

Visa Categories

අපි බලමු මුලින්ම ඔසී වලට එන්න පුළුවන් විසා වර්ග මොනවාද කියලා.

අප මේ  සදහා ඔස්ට්‍රලියාවේ ආගමන විගමන දෙපරතුමෙන්තුවේ  (The Department of Immigration and Border Protection)  වෙබ් සයිට්එ ක බලමු. මේකේ තියෙනවා Visa-listing  පිටුවක් එකෙන් පුළුවන් හැම එකක්ම විස්තර ඇතුව බලා ගන්න. ඒ වගේම තියෙනවා Visa Finder කියලා පිටුවක් එකෙන් පුළුවන් ඔයාලටම තමන්ට ඉල්ලුම් කල හැකි විසා වර්ගය බලා ගන්න.

මෙහෙදී අප දැනගන්න ඕනා වීසා වර්ග ගොඩක් තිබුනත් ලංකාවේ අයට පහසුවෙන් ගන්න පුළුවන් වර්ග කිහිපයක් පමණයි තියෙන්නේ කියලා.
අපි මුලින්ම දැන ගන්න ඕනා විසා වර්ගය කුමක්  උනත් ඔසී වලට එන්නේ ස්ථිර පදිංචිය සදහා ඉල්ලුම් කරීමේ බලා පොරොත්තු වෙන්  නම්,  හෝ ස්ථිර පදිංචිය සදහා ඉල්ලුම් කරන්නේ නම් , එය ලබා ගැනීමට පහසුම (පහසුම කිවුවාට පහසුම නැහැ ) ක්‍රමය කුමක්ද කියලා. අපි බලමු ප්‍රදාන විසා වර්ග සහා ඒවායේ උපවර්ගය ගැන පසුව කතා කරමු ( ඒවා තමයි වැදගත්ම) .

මේකෙන් ගොඩක්ම අපේ අයට වැදගත් වෙන දේවල් ඉස්සෙල්ලා කතා කරමු.

Posted in Visa | 6 Comments

ඇයි මෙහෙම දෙයක් පටං ගත්තේ

මට මෙහෙම දෙයක් කරන්න හිතිලා ගොඩක් කල්, එත් අද තමයි එකට අවස්ථාවක් ලැබුණේ.  ගොඩක් අය මගෙන් අහන ප්‍රශ්නයක් තමයි ඔස්ට්‍රේලියාවට හරි පාරෙන් එන්නේ කොහොමද කියලා. ඉතිං මට හිතුනා මම දන්න දේ මෙහෙම ලියන්න. කවුරු හරි කෙනෙක් ට වැදගත් වෙයි කියලා හිතුන නිසා ඔන්න ලියන්න ගත්තා.

වරදක් නැහැ නේ නේද ?

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment