Occupation ceilings

ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය සඳහා අයදුම් කිරීමට අපේක්ෂා කරනවානම් ඔබ අනිවාර්යෙන්ම ඔස්ට්‍රේලියාවේ ආගමන කටයුතු සහ දේශ සීමා ආරක්ෂණ දෙපර්තමේන්තුව විසින් ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද occupation ceiling list හෙවත් “රැකියා සීමා ලැයිස්තුව” පිළිබඳ දැන සිටිය යුතුමය. මෙය සෑම විටම යාවත් කාලීන වන අතර අදාළ මුල්‍ය වර්ෂය (ජූලි 01 සිට ඊළඟ වසරේ ජුනි 30 දක්වා) සඳහාවූ නිපුණතා රැකියා ලයිස්තුවේ සඳහන් එක් එක් රැකියා අංශය සඳහා තවත් කොපමණ සංඛ්‍යාවක පුරප්පාඩු තිබෙනවාද යන්න එමගින් ප්‍රදර්ශනය කරනවා.

Occupation ceiling list හෙවත් “රැකියා සීමා ලැයිස්තුව” යනු කුමක්ද?

ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය සඳහා අයදුම් කිරීමට SkillSelect ක්‍රියාවලිය හරහා සෑම වසරකම නිකුත් කරනු ලබන ආරාධනා පත්‍ර සංඛ්‍යාවෙහි සීමාව Occupation ceiling list හෙවත් “රැකියා සීමා ලැයිස්තුව” ලෙස හැඳින්වේ.

ඔබට මෙය බලා ගැනීමට අවශ්‍ය නම් SkillSelect පිටුවේ occupation ceilings යන ටැබ් එක පිවිසිමෙන් පුළුවන්

මෙම “රැකියා සීමා ලැයිස්තුව” පහත සඳහන් වීසා වර්ග සඳහා අදාළ වෙනවා.

  • Skilled independent visas (189)
  • Skilled regional sponsored visas (489)
  • Skilled or business state or territory sponsored visas.

රැකියාවට අදාළ කෝටාව පිරී ගිය පසුව එම වසර වෙනුවෙන් ඉහත වීසා සඳහා අයදුම් කිරීමට ඔබට ආරාධනාවක් ලැබෙන්නේ නැහැ.

ආරාධනාවක් යනු කුමක්ද?

ඔස්ට්‍රේලියාවේ “skilled migration program” යටතේ ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය වෙනුවෙන් අදාළ වීසා  සඳහා අයදුම් කිරීමට ඔස්ට්‍රේලියානු ආගමන කටයුතු  දෙපර්තමේන්තුව විසින් ලබා දෙන අවසරය, ආරාධනාවක් ලෙස හැඳින්වේ.

මෙම ආරාධනා නිකුත් කරනු ලබන්නේ SkillSelect ක්‍රියාවලිය හෙවත්  online expression of interest EOI පද්ධතිය හරහා පමණි.

මෙහි ඇති වැදගත්ම දෙය නම් ඔබ වෘතිය අද්‍යාපනය ලබන අයෙකු නම් සහ ඔබ ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය සඳහා අයදුම් කිරීමට බලාපොරොත්තු වන්නේ නම් ඒ සදහා කලින් සිටම වැඩ කටයුතු කිරිමට හැකිවීමයි.
occupation ceilings හරි හැටි අධ්‍යනය කලහොත් ඔබට වැටහේවි සමහර රැකියා වල කොටාව 2000ක්ට වඩා වැඩි උවත් අවුරුද්දටම 400ක් වත් ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචියට නොපැමිණෙන බව.

උදාහරණ කිහිපයක් බලමු.
මොටර් මැකෑනික්ලා  5597ක්  ඔස්ට්‍රේලියාවට  ඔනා උනත් ගිය අවුරුද්දේ පැමිණ තියෙන්නේ 204 යි.
ඔටෝ ඉලෙක්‍ට්‍රිෂියන් උනත් එහෙමයි. මේ වෘතියයන් දෙකෙන් කිසිම අවුරුද්දක  500ක් ඔස්ට්‍රේලියාවට එක අවුරුද්දේ එන්නේ නැහැ. ජ්මන් ටෙක්, ජපන් ටෙක් වැනි ආයතනයක අවුරුදු 3කට වැඩි පාඨමාලාවක්   හැදෑරීමෙන් පසු අවුරුදු  3ක පලපුරුද්දක් හදා ගන්න ගමන් IELTS පාස් වෙන්න ඉංග්‍රීසි හදාගන්න පුළුවන් නම්  489 විසා එකකින් හෝ  ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය වෙනුවෙන් ඉල්ලුම් කල හැකි වෙනවා.

ඔස්ට්‍රේලියාවේ Registered Nurses ලාගේ අවශ්‍යතාවය 16346ක් නමුත් පසුගිය වසරට පැමිණ තිබෙන්නේ 3487 ක්ප මණයි. ලංකාවේ  රජයේ රෝහල් වල වැඩ කරන හෙදියන්ටද ඔස්ට්‍රේලියාවේ පිලිගැනීමක් තියෙනවා.
හෙදියන්ට ලංකාවේ registration එකෙන් පසු අදාල බැදීම් කාලය අවසන් නම් අදාල වන පළපුරුද්ද සදහා වන ලිපි ගත හැකි වන නිසා ඔස්ට්‍රේලියාවේ ස්ථිර පදිංචිය වෙනුවෙන් ඉල්ලුම් කල හැකි වෙනවා.
නමුත් හෙදියන් ඔස්ට්‍රේලියාවේ ඇවිත් රැකියාවක් කරන්න ඔස්ට්‍රේලියාවේ registration එක ගැනීම අනිවාර්ය දෙයක් එහිදී IELTS each 7 තිබීමත් අනිවාර්ය දෙයක්.

නමුත් පරිගණක අංශය ගැන බැලුවහොත්  එහි කෝටාව සැම අවුරුද්දකම පිරි අවසන්.

Advertisements

About වරුණ චින්තක සෙනවිරත්න

මොනා කියන්නද මංදා මං ගැන වෙනම බොලොග් එකක් ලියන්න පුළුවන්
This entry was posted in Visa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s